Tápanyagok 3. rész - A zsírok

A fehérjéken és a szénhidrátokon kívül, a zsírok a harmadik nagy energiát adó tápanyagcsoport. A zsírokkal kapcsolatban szintén sok tévhitet vagy féligazságot lehet olvasni, vannak, akik emiatt bizonyos fajtákat teljesen kizárnak, vagy szélsőségesen túlzásba visznek. Mai cikkünkben néhány alapvető fogalom kerül tisztázásra, illetve különböző zsírbeviteli forrásokról is szó lesz. Nevezéktan szerint a szilárd halmazállapotúakra használhatjuk a „zsírok” kifejezést, míg a folyékony halmazállapotúakra az „olajok” szót, azonban jelen írásban az egyszerűség kedvéért a „zsírok” gyűjtőfogalmat fogjuk általánosan alkalmazni. Mint a korábban tárgyalt tápanyagoknál, a zsírok fogyasztásánál is a mértékletesség és a változatosság a legfőbb szempont. 


Nyomtatás   E-mail